IFS međunarodna norma za hranu

Kontaktirajte nas:
Želite više informacija?
Da, molimVeć znate što tražite?
Zahtjev za ponuduIFS standard za hranu uobičajeni je standard za kvalitetu i sigurnost hrane s ujednačenim sustavom ocjenjivanja koji se koristi kako bi se odredili i odabrali dobavljači. Cilj je izgraditi povjerenje u proizvode i procese osiguravajući sigurnost, kvalitetu, zakonitost i zadovoljenje specifičnih zahtjeva kupca.
Postojanje zajedničkog standarda i ujednačenog načina procjene razine kvalitete dobavljača smanjuje potrebu za auditima druge strane. Za maloprodaju, proizvođače i dobavljače, upravljanje lancem opskrbe postaje dosljedniji i učinkovitiji. Smanjuje sveukupne troškove procesa i povećava razinu sigurnosti za kupce, dobavljače i potrošače.
Osim što može biti ulaznica za početak poslovanja u maloprodaji, za vas je prilika pokazati svoju predanost prema sigurnosti hrane, kvaliteti i poštivanju zakona kao i radu na neprekidnom poboljšanju.
Što je IFS standard za hranu?
IFS je međunarodni standard za procjenu usklađenosti proizvoda i procesa u odnosu na kvalitetu i sigurnost hrane. IFS standard za hranu primjenjuje se na dobavljače u svim koracima prerade hrane nakon poljoprivrede. Zahtjevi su povezani sa zahtjevima sustava upravljanja kvalitetom i HACCP sustava, koje prate zahtjevi programa koji su skup preduvjeta poput dobre proizvođačke prakse (GMP), dobre laboratorijske prakse (GLP) i dobre higijenske prakse (GHP). IFS udovoljava kriterijima CIES-ove Globalne inicijative za sigurnost hrane.Objavljena verzija 7
Nedavno objavljena nova verzija standarda obvezna je za sve organizacije od 1. srpnja 2021. Procjene prema verziji 7 moguće su od 1. ožujka 2021. Za organizacije koje već posjeduju certifikat, tranzicija na novu verziju bit će izvršena sa sljedećom nadolazećom procjenom.Zašto je certifikacija prema IFS-u dobra za moje poslovanje?
Najvažniji europski trgovački lanci zahtijevaju od dobavljača koji sudjeluju u njihovom lancu opskrbe IFS certifikaciju, ali IFS je međunarodni standard i može se također primijeniti i na dobavljače izvan Europe. Standard omogućava vašoj organizaciji da:- Pružite dokaz o predanosti i u slučaju incidenta, pravnu obranu u okviru koncepta dubinske analize*
- Izgradi i upravlja sustavom upravljanja koji će vam pomoći da bolje ispunite zahtjeve za kvalitetu/sigurnost i zakonsku usklađenost, s posebnom pažnjom na legislativu primjenjivu u zemljama gdje će se gotov proizvod konzumirati
- Dobijete alat za poboljšanje učinkovitosti u sigurnosti hrane i osigura sredstva za učinkoviti nadzor i mjerenja povezana sa sigurnošću hrane
- Smanjite proizvodni otpad, preradu proizvoda i opoziv proizvoda
Kako se mogu pripremiti za certifikaciju?
Organizacije koje dobro planiraju često će imati prednost i bit će bolje pripremljene za certifikaciju. Vrlo je bitno da ste Vi i Vaša organizacija pozitivni, predani i da postavite kao cilj jasan datum za implementaciju i procjenu. Navedeno uključuje:- Uspostavljanje sustava upravljanja kvalitetom
- Prepoznavanje zakonskih zahtjeva
- Prepoznavanje i dokumentiranje specifičnih opasnosti za sigurnost hrane i odgovarajuće kontrolne mjere (HACCP sustav)
- Prepoznavanje primjenjive dobre proizvođačke prakse (GMP)/dobre higijenske prakse (GHP) uključujući program kontrole pesticida, program održavanja opreme i postrojenja, program održavanja i čišćenja i sve specifične zahtjeve standarda
- Provesti sva potrebna strukturalna poboljšanja.
* Sposobnost dokazivanja da su poduzete sve razumne mjere kako bi se izbjegao incident.
Glavne izmjene u verziji 7:
Glavne izmjene uključuju pojašnjenja u vezi očekivanja auditora i više propisanih zahtjeva koji sada uključuju kulturu sigurnosti hrane. Izmijenjena struktura olakšava rad sa standardom. Popis za procjenu usklađen je s GFSI zahtjevima za benchmarking, verzija 2020.1, FSMA-om i EU regulativom. Sa verzijom 7 veći je naglasak stavljen na procjenu na licu mjesta, radije nego na dokumentaciju i svaka treća procjena bit će nenajavljena.- Nova terminologija: audit postaje procjena, kako bi se naglasio proizvod i procesni pristup IFS-a u skladu s ISO/IEC 17065.
- 15 % manje zahtjeva
- Bolja struktura certifikacijskog protokola, prilagođena potrebama IFS dionika
- Bolje definiran sustav bodovanja
- Jasnije strukturiran izvještaj o procjeni sa standardiziranim dijelovima
- Svaka treća IFS certifikacija bit će nenajavljena
- Kultura sigurnosti hrane je uključena u zahtjeve
- Nove definicije outsurcinga pojašnjavaju različite načine upravljanja
- Valjani GLN (Global Location Number) postaje obvezan za dobavljače Europskog gospodarskog prostora (EEA) i Velike Britanije
- Dodatni alati za podršku voditeljima kvalitete certificiranih organizacija, npr. novi tečajevi za e-učenje, ažuriran IFS auditXpressXTM program i IFS Audit Manager
- Aplikacija za provedbu internog audita