DNV GL

IFS međunarodna norma za hranu

​IFS je norma za hranu sa uniformiranim sustavom evaluacije koji se koristi za kvalifikaciju i odabir dobavljača. Norma pomaže trgovačkim lancima da osiguraju sigurnost proizvoda i nadziru razinu kvalitete proizvođača prehrambrenih brendova koje prodaju.

Kontaktirajte nas:

Želite više informacija?

Da, molim

Već znate što tražite?

Zahtjev za ponudu
SHARE:
PRINT:
Shelf with food

Zajednička norma i uniformiran način procjene  razine kvalitete dobavljača smanjuje potrebu za auditima druge strane. Za trgovačke lance, upravljanje lancem dobavljača postaje dosljednijim i učinkovitijim. Smanjuje ukupni trošak procesa i povećava razinu sigurnosti za korisnike, dobavljače i krajnje konzumente. 

I dok predstavlja prednost u pregovaranju s trgovačim lancima, ona je također i mogućnost za Vašu tvrtku da demonstrira predanost sigurnosti i kvaliteti hrane, zakonsku sukladnosti i rad na kontinuiranom poboljšanju. 

Što je IFS norma? 

IFS je norma za sigurnost hrane primjenjiva na sve dobavljače u svim fazama procesuiranja hrane nakon poljoprivrednog dijela. Zahtjevi su povezani sa kvalitetom sustava upravljanja i HACCP zahtjevima, podržani od detaljnih predzahtjevnih programa, što je dio GMP (Dobra Proizvođačka Praksa), GLP (Dobra Labaratorijska Praksa) i GHP (Dobra higijenska praksa) zahtjeva. IFS odgovara kriterijima Međunarodne inicijative za prehrambenu sigurnost od strane CIES-a. 

Zašto je IFS certifikacija dobra za moje poslovanje? 

Najvažniji europski trgovački lanci traže IFS certifikaciju od svojih dobavljača. Ali IFS je međunarodna norma i može se primjenjivati i na dobavljače izvan Europe. Norma omogućuje vašoj organizaciji da: 
  • Pruži dokaze o predanosti i, u slučaju incidenta povezanog sa prehrambenom sigurnošću, zakonskoj obrani u okviru due diligence koncepta*
  • Izgradi i upravlja sustavom upravljanja sposobnim da vam pomogne kako bi bolje odgovorili na zahtjeve vezane na kvalitetu/sigurnost i zakonsku sukladnost sa specifičnim referencama na zakonodavstvo primjenjivo u zemljama gdje se krajnji proizvod konzumira 
  • Pruži alat za poboljšanje prehrambene sigurnosti i učinkovite načine mjerenja i nadzora provedbe sigurnosti hrane 
  • Omogući smanjenje otpada, ponavljanja i povlačenju proizvoda

Kako se pripremiti za certifikaciju? 

Tvrtke koje dobro planiraju često imaju prednost i bolje su pripremljene za certifikaciju. Važno je da vi i vaša tvrtka imate pozitivan stav, da ste predani i imate jasno postavljene datume kao ciljeve za implementaciju i procjenu

Ono uključuje:

  • Uspostavljanje sustava upravljanja kvalitetom
  • Prepoznavanje zakonskih zahtjeva
  • Prepoznavanje i dokumentiranje specifičnih opasnosti za sigurnost hrane i primjenjivih kontrolnih mjera (HACCP ) 
  • Prepoznavanje primjenjive GMP (Good Manufacturing Practice)/ GHP (Good Hygiene Practice) prakse, uključujući program kontrole pesticida, opreme i program održavanja zgrade, čišćenja i specifične zahtjeve u odnosu na normu
  • Implementaciju svih potrebnih poboljšanja na strukturi

* Sposobnost za demonstraciju da je poduzeta svaka razumna mjera kako bi se izbjegao incident