FSSC 22000 – certifikacijska shema za sustav sigurnosti hrane

Kontaktirajte nas:
Želite više informacija?
Da, molimVeć znate što tražite?
Zahtjev za ponuduOsiguranje sigurnosti hrane u proizvodnom procesu i lancu opskrbe
FSSC 22000 certifikacijska shema pomaže osigurati sustave prehrambene sigurnosti u proizvodnim procesima unutar lanca dobavljača. Temeljena je na međunarodno prepoznatoj normi ISO 22000, ISO/TS 22003 te relevantnim specifičnim tehničkim normama kao što su ISO/TS 22002-1 za proizvodnju hrane i ISO/TS 22002-2 za proizvodnju ambalaže. Norma FSSC verzije 5 uzima iz svih tih normi najbolje prakse te postavlja okvir za upravljanje rizicima u proizvodnom procesu.
Što je FSSC 22000 certifikacijska shema?
Globalna inicijativa za sigurnost hrane (Global Food Safety Initiative - GFSI) uspostavila je širok raspon kriterija za definiranje prihvatljivosti certifikacijskih shema u industriji hrane. FSSC v5 uzima u obzir GFSI analizu i detaljne definicije preduvjetnih propgrama, što nedostaje u normi ISO 22000.
Najnovija verzija norme nastavlja s izmjenama u cilju ojačavanja pojedinih zahtjeva, kao što su:
- Upravljanje uslugama
- Označavanje proizvoda
- Upravljanje alergenima
- Praćenje okoliša
- Transport i isporuka
Kako FSSC 22000 može poboljšati vaše poslovanje?
FSSC 22000 kombinira tri glavne značajke:
- Snažan okvir za sustav upravljanja potpuno integriran sa tvrtkinim sustavom i usklađen sa ostalim sustavima poput ISO 9001, ISO 45001 ili ISO 14001
- Jasna metodologija analize opasnosti i upravljanja rizicima temeljena na HACCP principima i sposobnosti da se poboljša učinkovitost i uspješnost u sigurnosti hrane
Ostale prednosti uključuju:
- Međunarodna norma, ISO pouzdana, izgrađena prema odobrenju GFSI-a
- Jednostavna terminologija, osiguravajući globalnu usklađenost u implementaciji i dopuštajući sustavno vrednovanje
- Uključenost dionika različitih grupa u razvoj i upravljanje normom (u razvoju sudjeluju proizvođači, trgovci, certifikacijska tijela) - kao rezultat norma je široko prihvaćena
Značajke FSSC 22000
Općenito norma osigurava sigurnost hrane kroz sljedeće ključne elemente:
- Interaktivna komunikacija: inovativan i ključan faktor u upravljanju rizicima. Strukturirani protok informacija u svim smjerovima, unutar i izvan organizacije mora osigurati učinkovit nadzor nad opasnostima i rizicima
- Sustav upravljanja: nadzor nad svim interakcijama elemenata sustava pri čemu važan element predstavljaju interni auditi i ocjena uprave o stanju sustava. Cilj je kontinuirano poboljšavanje
- Preduvjetni programi: dobre proizvođačke i higijenske prakse koje su temelj HACCP sustava (Hazard Analysis of Critical Control Points)
- HACCP principi: temeljna metodologija za planiranje sigurnih proizvodnih procesa
- Obrana hrane i prijevare vezane uz hranu: zahtjevi vezani uz procjene rizika
Kako se pripremiti za certifikaciju?
Proces uključuje slijedeće korake:
- Identificirati, procijeniti i kontrolirati opasnosti za prehrambenu sigurnost koje se mogu očekivati, kako bi se izbjegla direktna ili indirektna šteta prema korisnicima
- Prenošenje odgovarajućih informacija vezano na prehrambenu sigurnost proizvoda
- Prenošenje informacija vezanih uz razvoj, implementaciju i aktualnost sustava upravljanja prehrambenom sigurnošću kroz cijelu organizaciju
- Vršenje periodičkih procjena sustava upravljanja prehrambenom sigurnošću kako bi pokrile sve aktivnosti i aktualne informacije po pitanju opasnosti vezanih na sigurnost hrane.
Razvoj, implementacija i certifikacija sustava upravljanja prehrambenom sigurnošću je kontinuirana aktivnost sa neovisnim auditima koji predstavljaju jedan element procesa procjene.
Započinjanje FSSC 22000 certifikacije
Mi Vam možemo:
- Pružiti edukaciju za FSSC 22000, ISO 22000 i relevantne tehničke norme
- Napraviti gap-analizu kako bi Vam pomogli da prepoznate za Vaš najbolji put u certifikacijskom procesu
- Napraviti certifikaciju prema FSSC 22000 normi