DNV GL

BRC međunarodna norma za pakiranje i FSSC 22000

​BRC međunarodna norma za pakiranje i ambalažu (BRC IoP) pruža upute za sigurnost i kvalitetu proizvođačima ambalaže, kako bi osigurali sigurnost i kvalitetu prehrambenih i neprehrambenih proizvoda. FSSC 22000 je primjenjiv za ambalažu u izravnom ili neizravnom doticaju s hranom.

Kontaktirajte nas:

Želite više informacija?

Da, molim

Već znate što tražite?

Zahtjev za ponudu
SHARE:
PRINT:
BRC Global Standard for Packaging and FSSC 22000

Ove norme pokrivaju područje higijene i sigurnosti proizvoda u pakirnoj industriji. Proizvođači pakiranja za prehrambene proizvode duboko su uključeni u lanac opskrbe te značajno utječu na sigurnost hrane. Ove norme pružaju specifičan tehnički pristup, omogućavajući proizvođačima da preuzmu odgovornost primjenom široko prepoznatog sustava upravljanja.  

Što su norme ? 

Svi materijali koji su u kontaktu s hranom, osobito pakiranje, mogu utjecati na sigurnost hrane, bilo lošom zaštitom hrane ili kroz kontaminaciju. BRC međunarodna norma za pakiranje i pakirne materijale, te FSSC 22000 i ISO/TS 22002-4 (prije PAS 223), sadrže zahtjeve za sigurnost hrane primjenom HACCP-a (Hazard Analysis & Critical Control Points) GMP-a (Good Manufacturing Practice), odnosno njihovih principa namijenjenih ovoj industriji. 

BRC međunarodna norma za pakiranje i pakirne materijale zahtijeva: 

  • Primjenu formalnog sustava upravljanja rizicima i opasnostima
  • Dokumentiran sustav upravljanja
  • Kontrolu tvorničkih normi, proizvoda, procesa i osoblja

FSSC 22000 osigurava sigurnost hrane kroz sljedeće ključne elemente:

  • Interaktivna komunikacija: strukturirani informacijski tijek koji osigurava djelotvoran nadzor nad rizicima.
  • Preduvjetni programi: GMP, detaljno kao i određeni primjenjivi dijelovi ISO/TS 22002-4.
  • HACCP principi: temeljna metodologija za planiranje sigurnih proizvodnih procesa  

Zašto je certifikacija dobra za moje poslovanje? 

Lanac prehrambene sigurnosti je povezan sa odgovarajućim doprinosom od strane svih sudionika. Vaš uspjeh kao povjerljivog dobavljača povezan je sa Vašom sposobnošću da dostavite sigurne proizvode.   Norme nude nekoliko prednosti:
  • Pojedinačna verifikacija odobrena od strane proizvođača, sa redovnim nadzorima, omogućuje proizvođačima izvještavanje o njihovom statusu trgovce hranom i ostale organizacije,
  • Opsežna norma pokriva područja higijene i sigurnosti proizvoda kroz industriju pakiranja,
  • Proizvođači ambalaže mogu koristiti ove norme kako bi osigurali da njihovi dobavljači slijede dobru higijensku praksu i provode due diligence plan,
  • Tekući nadzor i potvrda praćenja korektivnih radnji osiguravaju da je uspostavljen samounapređujući sustav kvalitete, higijene i sigurnosti proizvoda.

Kako se pripremiti za certifikaciju? 

Tvrtke koje dobro planiraju često imaju prednost i bolje su pripremljene za certifikaciju. Važno je da Vi i Vaša tvrtka imate pozitivan stav, da ste predani i imate jasno postavljene datume kao ciljeve za implementaciju i procjenu.

 

Ovo uključuje:

  • Uspostavu formalnog sustava upravljanja,
  • Identifikaciju zakonskih zahtjeva,
  • Identifikaciju  i dokumentiranje specifičnih opasnosti za sigurnost hrane i odgovarajuće mjere kontrole (HACCP ili GMP),
  • Identificiranje primjenjive Dobre proizvođačke prakse( GMP)/Dobre higijenske prakse (GHP ) uključujući program kontrole pesticide, opreme i program održavanja zgrade, čišćenja i svih ostalih specifičnih zahtjeva norme,
  • Primjenu bilo kakvih potrebnih poboljšanja na strukturi.