DNV GL

Nova verzija norme za sustav upravljanja sigurnošću hrane - FSSC 22000 v5

Food Safety

Verzija 5 norme objavljena je kao posljedica novog izdanja norme ISO 22000:2018 i GFSI zahtjeva.

FSSC 22000 vodeća je svjetska certifikacijska shema za sustav upravljanja sigurnošću hrane. 

Norma je temeljena na normi ISO 22000, a dodani su i novi zahtjevi kako bi se uskladila sa  GFSI smjernicama (Global Food Safety Initiative). GFSI, najutjecajnija interesna skupina za područje prehrambene industrije, uspostavila je široko prihvaćen skup kriterija za definiranje certifikacijskih shema iz područja sigurnosti hrane primjenjivih za cijelu industriju hrane.

FSSC 22000 v5 je revidirana verzija norme FSSC 22000 v 4.1, koja je službeno objavljena u srpnju 2017. Glavni razlozi za promjene na FSSC 22000 v5 su:

  • novo izdanje norme ISO 22000: 2018 
  • usklađivanje s GFSI zahtjevima
  • proces kontinuiranih poboljšanja
Certifikacijski zahtjevi temelje se na 3 podloge:
  • Nova verzija ISO 22000:2018 uključuje važne promjene koje su ključne za razmotriti tokom tranzicije na novu verziju FSSC v5.
  • Tehnički dokumenti koji definiraju specifične preduvjetne programe PRP po kategoriji, kao što je ISO/TS 22002-1 (hrana), ISO/TS 22002-2 (catering), ISO/TS 22002-4 (pakiranje), ISO TS 22002-6 (stočna hrana), NEN/NTA 8059 (transport i skladištenje) i PAS 221 (prodaja). Ti se dokumenti nisu mijenjali.
  • Dodatni zahtjevi sadržani su u FSSC 22000 v5 kako bi se osigurala usklađenost sa GFSI smjernicama. Nekoliko je zahtjeva bolje pojašnjeno, no neki su zahtjevi i dodani 
Auditi prema FSSC 22000 v4.1 mogu se obavljati do 31. prosinca 2019 a svi certifikati izdani prema verziji FSSC 22000 v4.1 vrijede do 29. lipnja 2021. Auditi tranzicije na FSSC 22000 v5 održavat će se u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020.