DNV GL

Big Data (˝veliki podaci˝) - što kompanije u svijetu misle o ovom novom neiscrpnom izvoru mogućnosti

Što je Big Data i kako ga tvrtke u svijetu razumiju i koriste?

Big Data (˝veliki podaci˝) kao skup podataka prikupljenih kroz različite izvore predstavlja, u današnjem, modernom vremenu i veliku priliku i velik izazov. Informacije koje možemo dobiti raspolaganjem velikom količinom podataka relevantnih za naše poslovanje donose iznimnu korist i prednost – za one koji ih koriste.

Molecule network

Velika povezanost, nove mogućnosti prikupljanja, čuvanja, obrade i prijenosa podataka u velikim količinama.To je stvarnost današnjice. Kako tu činjenicu tvrtke u svijetu koriste i planiraju koristiti u budućnosti?

Ovo je ispitivanje provedeno na 1,189 ispitanika iz različiti sektora širom svijeta. Oni vide Big data (˝velike podatke˝) kao izvor novih prilika i mogućnosti za poslovanje. Iako je svjesnost o važnosti velikih podataka vrlo izražena, tek manji broj tvrtki već koristi mogućnosti i prednosti koje donosi upravljanje njima.

Najvažniji zaključci:

  • 52 % vidi velike podatke kao priliku, a ne kao prijetnju
  • 1/4 ima jasnu strategiju za velike podatke
  • 23 % kao ključnu korist vidi povećanje učinkovitosti, praćeno boljim donošenjem odgovarajućih odluka, te poboljšan odnos s korisnicima, bolju uključenost i financijske uštede
  • Oko 50 % njih radi na razvoju kompetencija vlastitih djelatnika, dok 20% radi s vanjskim partnerima
  • 76 % planira održavati ili povećavati ulaganja u korištenje velikih podataka

Za uvid u detaljne zaključke, molimo preuzmite izvještaj i prikaz rezultata