DNV GL

Tranzicija na ISO 22301:2019

Sustav upravljanja kontinuitetom poslovanja

Pripremate li se već za prijelaz na novu verziju ISO 22301? Mi Vas možemo podržati na svakom koraku tog putovanja.

Touchscreen with digital symbols

Kontaktirajte nas:

Potrebna Vam je pomoć u tranziciji?

Kontaktirajte nas

Norma ISO 22301 je prvi put objavljena 2012.godine. Bila je to jedna od prvih ISO normi koja će primijeniti High Level Structure (HLS). Norma postavlja zahtjeve i najbolje prakse za stvaranje robusnijih i otpornijih tvrtki, omogućavajući im da se uhvate u koštac s raznim razornim incidentima. Usklađene organizacije imaju puno učinkovitije odazive, brže se oporavljaju te su tako u stanju umanjiti utjecaj na ljude, proizvode i temelje same organizacije.

Revidirana verzija ISO 22301

Norma je objavljena 31. listopada 2019. Pripremljena je od strane Tehničkog Odbora ISO/TC 292 za Sigurnost i Otpornost koji ima preko 60 članova Nacionalnih Tijela za Standardizaciju.   Cilj same revizije bio je reflektirati tekuće promjene i razvoj u svijetu kontinuiteta poslovanja donoseći dodanu vrijednost onima koji tu normu primjenjuju.  Općenito, izmjene su male. Nisu dodani novi zahtjevi. Tri glavna izmijenjena područja uključuju:  
 • Struktura norme revidirana je kako bi se lakše tumačila i implementirala, pružajući pritom potrebna pojašnjenja. 
 • Jezik i terminologija vezana na kontinuitet poslovanja su pojednostavljeni i prilagođeni kako bi se poboljšala jasnoća i dosljednost te kako bi se današnji način razmišljanja u svijetu kontinuiteta poslovanja boje reflektirao. 
 • Uporaba Strukture Visoke Razine /High Level Structure (HLS) dodatno je pojednostavljena kako bi bila usklađena i kompatibilna sa svim ostalim ISO standardima sustava upravljanja.   
 • Za one organizacije koje su već implementirale standard temeljene na HLS, tranzicija bi trebala biti relativno jednostavna u usporedbi sa drugim nedavnim tranzicijama kao što je ona na ISO 9001:2015.
Preuzmite našu prezentaciju kako biste saznali više informacija o promjenama.

Rokovi za tranziciju 

 • Tranzicijski period je 3 godine počevši od 31.listopada 2019. ( početni datum za tranziciju).
 • Svi  ISO 22301:2012 akreditirani certifikati prestati će važiti nakon 31.listopada 2022.  (kraj tranzicijskog perioda).  
 • Certifikacijska tijela će prestati sa provođenjem inicijalnih i certifikacijskih audita  prema ISO 22301:2012 18 mjeseci od početnog datuma , 31.travnja 2021. 
 •  

Kako se pripremiti za primjenu nove verzije?  

Preporučamo da se počnete pripremati za tranziciju što je ranije moguće i da dobro isplanirate kako ćete potrebne promjene implementirati u Vaš sustav upravljanja.  

Preporučeni koraci pri tranziciji: 

 • Upoznajte se sa sadržajem i zahtjevima nove norme. Ako ste trenutno korisnik normeiz 2012 trebali bi ste se usmjeriti na promjene koje podrazumijeva revidiranu normu. 
 • Osigurajte da su svi relevantni zaposlenici u vašoj organizaciji  educirani i da razumiju zahtjeve i ključne promjene.  
 • Identificirajte nedostatke kojima se morate pozabaviti kako bi ste se uskladili s novim zahtjevima i uspostavili plan za implementaciju.  
 • Implementirajte akcije i ažurirajte svoj sustav upravljanja kako bi ste se uskladili s novim zahtjevima.   
 •   

Kako Vas možemo podržati?  

Bilo da ste već korisnik ISO 22301 ili ste novi u kontinuiranom poslovanju DNV GL Vas može podržati u kroz:   

 • Seminare, webinare, e-learning  itd. na kojima učite o reviziji i dobivate osnovni pregled sadržaja i ključnih promjena u normi, tranzicijskom procesu itd. 
 • Tečajeve, in-house ili  javne, kojima je cilj pružiti detaljan uvid u sam sadržaj , promjene i potrebne korake za tranziciju. Ti tečajevi su modularni i razina detalja može biti prilagođena potrebama vaše tvrtke. 
 • Gap analiza  (radionice) u kojima procjenjujemo Vaš sustav upravljanja prema zahtjevima nove norme i identificiramo nedostatke koje je potrebno riješiti. To će Vam dati korisne ulazne podatke o Vašim procesima u skladu s normom. Razina detalja ovakve procjene može se prilagoditi potrebama Vaše tvrtke/organizacije.  
 •   

Počnite se pripremati za tranziciju i kontaktirajte nas. Možemo Vam pružiti podršku u svakom koraku.   

Saznajte više o  ISO 22301 njegovim karakteristikama i prednostima ovdje.

Kontaktirajte nas:

Potrebna Vam je pomoć u tranziciji?

Kontaktirajte nas

Slične usluge koje bi vas mogle zanimati: